geschiedenis


 

 

 

Op 6 december 1892 vraagt Otto Heinrich Louis Wernicke een United States Letters Patent aan onder nummer 487.460 voor zijn idee, de stapelbare boekenkast. Het ontwerp is zijn tijd ver vooruit en zeer modern te noemen.

Het duurt dan ook enige tijd voordat zijn stapelbare boekenkast populair wordt bij het publiek, de negentiende eeuw was immers de eeuw van krullen en ornamenten.

Maar het praktisch nut overtuigt velen: “Eenmaal aangeschaft en in gebruik genomen, kan men de Globe Wernicke op eenvoudige wijze uitbreiden.

Het systeem is op maat voor tien maar ook voor tienduizend boeken, nooit te groot of te klein maar altijd precies de juiste afmeting. Het kan vergroot en verkleind worden, hergerangschikt om te voldoen aan eindeloze variaties, smaak en voorwaarde.

Een enkel persoon kan de grootste bibliotheek compleet met boeken erin verplaatsen. De stijl en afwerking past in een privé maar ook in een professionele omgeving of openbare bibliotheken”.

Aldus The Globe-Wernicke Co. in 1898.


In 1975 kocht ik in Engeland mijn eerste Globe-Wernicke boekenkasten, en raakte ik meer dan gewoon geïnteresseerd. Na het herstellen van de finish en kleur bleken de elementen na een eeuw straffeloos opnieuw gebruikt te kunnen worden. Wat een kwaliteit maakte men 100 jaar geleden.

De mogelijkheden van de stapelbare elementen van Globe-Wernicke zijn onuitputtelijk. Wat een simpel en eenvoudig kastje lijkt te zijn, blijkt 100 jaar na dato een uitvinding van formaat op boekenkast gebied.

design by dest